EVENTO

Com practicar l’ètica i considerar els drets de les persones en la Intel·ligència Artificial

Por Business & Human Rights (BHR) y Beethik

23/11/2022
Tech Barcelona
12:30 / 14:00
Actividad Pública

Com tots els avenços científics i tècnics al llarg de la història, la IA només serà útil a la societat si incorpora elements que no es facin perdre una perspectiva ètica, ni el respecte dels nostres drets. Tot aquest conjunt de tecnologies, que ens permet dotar a les màquines de funcions que fins fa molt poc només associàvem a l’ésser humà, posen en qüestió de manera radical el que fins ara hem considerat la nostra essència.

Per tant, resulta crític conèixer i practicar metodologies que ens assegurin que estem aplicant la perspectiva ètica a la presa de decisions en la conceptualització, disseny, implantació i avaluació de l’impacte de la IA. A més a més, aquest és un requisit cada cop més present a les licitacions de projectes europeus i en els inversors ESG.

En aquest taller practicarem com aplicar la perspectiva ètica a la presa de decisions, com a eina essencial per prevenir i reduir els riscos ètics i els impactes en els drets humans i, conseqüentment, per enfortir la cultura ètica de la IA com a recurs essencial per assegurar la confiança, la legitimitat per actuar i un futur millor per a totes les persones.

Aquest taller t’interessa si…

formes part de la comunitat Tech Barcelona -emprenedors, startups, inversors, pimes, corporacions, administracions públiques, empreses o serveis, vols saber sobre els impactes que les tecnologies puguin tenir en els drets de les persones i vols aprendre a incorporar en la pràctica metodologies per aplicar l’ètica i el respecte dels drets de les persones a la presa de decisions vinculada a la IA.

Objectius

Què aprendràs en aquest taller:

  1. Prevenir i reduir els riscos ètics i de drets humans en les decisions vinculades amb la conceptualització, el disseny, la implantació i el seguiment dels impactes de la IA.
  2. Aplicar les diferents perspectives ètiques a la presa de decisions aplicant el mètode de deliberació beethiksobre exemples de situacions reals redactats ad hoc per aquest taller.
  3. Identificar els principals recursos, espais i eines que constitueixen la infraestructura de la cultura ètica d’una organització.
  4. Enfortir la confiança en la IA, millorant a través de la presa de decisions ètica la coherència entre [el que diem] -en les declaracions institucionals, en els codis ètics, de conducta…- i [el que fem] en el dia a dia.

Programa

  • Identificar quins són els principals riscos en els drets de les persones quan dissenyem i apliquem la IA.
  • Un mètode per aplicar l’ètica en la pràctica deliberativa i de presa de decisions en l’àmbit de la IA: el mètode be
  • La importància de contemplar els drets humans i l’ètica a la cultura organitzacional: què és i per a què serveix la seva gestió.
  • Les diferents tradicions ètiques i la seva utilitat conjunta (ètica de la complexitat) per millorar la presa de decisions en el context actual.
  • La infraestructura ètica: espais, recursos i eines per construir organitzacions amb impacte en la millora de les persones, la societat i el planeta.

Metodologia

És un taller on es practica la presa de decisions sobre una sèrie de situacions reals que porten implícit un conflicte de valors i que habitualment ens situen en la frontera entre el desenvolupament tecnològic i l’ètica/drets humans.

Els participants seguiran l’estructura del mètode beethik de presa de decisions i aprendran a abordar situacions complexes incorporant els drets humans i les diferents tradicions ètiques en el procés de deliberació.

El mètode proposat situa les persones participants davant la decisió que s’ha de prendre d’una manera molt diferent a com habitualment es resolen, provocant canvis profunds en la manera d’entendre aquest procés clau de transformació des d’una perspectiva ètica.

Equip de facilitadors/es

Aquest taller és una iniciativa conjunta de col·laboració entre les firmes de consultoria Business & Human Rights (BHR) i beethik.

Estarà dinamitzat per un equip multidisciplinar format per Maria Prandi –experta en prevenir i millorar els impactes de les empreses en els drets humans- i José Antonio Lavado i Nekane Navarro –experts de beethik en l’aplicació de l’ètica a la presa de decisions.

María Prandi

És fundadora i directora executiva de Business and Human Rights (BHR), una organització que acompanya empreses, governs i organitzacions del tercer sector en la millora dels impactes de les empreses en l’àmbit dels drets humans i la sostenibilitat mitjançant la pràctica de la innovació social des d’una perspectiva col·laborativa i tecnològica. Maria Prandi compta amb més de 20 anys d’experiència assessorant empreses de l’IBEX-35 en temes relacionats amb els drets humans i qüestions ESG com a CEO de BHR. Ha donat suport a empreses de múltiples sectors a incorporar la perspectiva social a les seves operacions, sistemes de gestió i governança i cultura empresarial portant-les a un següent nivell de comprensió i gestió de la sostenibilitat.

Ha desenvolupat la seva capacitat com a divulgadora en temes socials des de la seva posició com a investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’Esade Business School. Està especialitzada en capacitació online, coaching social per a empreses i conferències per a empreses i organitzacions sense ànim de lucre.

José Antonio Lavado

Soci fundador de bidea i beethik. És consultor expert en ètica y responsabilitat radical. Des de 2003 acompanya i assessora les empreses per integrar els criteris de l’ètica, la sostenibilitat i la responsabilitat en les seves estratègies i operacions. Entre 2014 i 2017 ha impulsat i coordinat juntament amb la Fundació Factor Humà la realització de tres cicles d’ètica aplicada, que han estat organitzats per la pròpia Fundació i per l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració acadèmica de la Dra. Begoña Roman. També ha dissenyat i dirigit quatre cicles de cinefòrum “Ètica, Economia i Empresa” al Palau Macaya (2016-2019) del Barcelona. És membre de la Comissió Consultiva de la Fundació Factor Humà, Llicenciat en Psicologia per la UAB, Post-grau en Psicologia i Gestió Empresarial per EADA i PDD per l’IESE.

Nekane Navarro

Sòcia fundadora de beethik. És consultora experta en ètica i responsabilitat radical, mesurament d’impacte i direcció estratègica, amb més de 17 anys d’experiència en consultoria social. Membre del Patronat de la Fundació Ajuda i Esperança, sòcia de la consultora social Alter Civites S.L. i membre de l’equip de la Fundació Carulla.

Des de 2015 a 2019 va ser responsable de projectes a Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la Responsabilitat Social a Catalunya. Anteriorment, va ser coordinadora de l’Associació Clúster Créixer (2012 – 2014) i sòcia consultora responsable de l’activitat d’Alter Civites, S.L. a Catalunya (2005 – 2014). Màster en Direcció d’empreses de Comunicació i grups multimèdia en la Universitat Pompeu Fabra, llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat de Navarra i Primer Premi estatal de fi de carrera atorgat pel Ministeri d’Educació i Ciència.

Com practicar l’ètica i considerar els drets de les persones en la Intel·ligència Artificial

23/11/2022
12:30 / 14:00
Tech Barcelona
Actividad Pública